Dragi prijatelji hodočasnici

Pripremajući se za hodočašća vidio sam da u našem medijskom prostoru, ima jako malo sistematiziranih informacija o hodočasničkim putovima koji vode do najpoznatijih hodočasničkih svetišta, pa sam odlučio pokrenuti stranicu camino.hr, na kojoj će se moći informirati o ovoj problematici. Hodočasnik kada odluči napraviti neko hodočašće, počinje se pitati: Kako je označen hodočasnički put koji trebam prijeći? Gdje prespavati? Mogu li to sebi priuštiti? .... itd.

Ova stranica je pokrenuta s ciljem da se olakša ionako naporan i težak hodočasnički život. Da bi se sve blagodati hodočašća u potpunosti konzumirale, hodočasnik se treba osjećati sigurno i nepogrešivo znati gdje se nalazi, kuda ide, koliko mu je preostalo do cilja itd.

Dragi hodočacnici da li ste se ikada izgubili i poželjeli da postoji lak način za otkrivanje puta kojim treba ići? Da li ste ikada došli na hodočasničku stazu, a niste mogli zapamtiti kako se na nju ponovo vratiti. Što napraviti kad pješačite i u jednom trenutku više ne znate kojim se smjerom treba vratiti do bilo koje druge vama poznate točke? Jeste li bar jednom nekoga pitali za pravi smjer puta? S GPS-prijamnikom može se, u principu, u svako doba znati položaj na Zemlji. Tehnologija GPS-a ubrzano mijenja način na koji ljudi pronalaze svoj položaj na Zemlji. Bilo da je to iz zabave, zaštite života, bržeg stizanja, ili bilo koje druge upotrebe koju možete zamisliti, navigacija GPS-om postaje svakim danom sve uobičajenija i dio našeg života. Mi na ovoj stranici želimo pomoći da vama svi ti podaci budu stalno raspoloživi.

Tragovi koje možete preuzeti su provjereni, uspoređeni s topografskim kartama i može se reći da su pouzdani. Uvijek hodočasnička staza ide od polazišta do odredišta. Svi podaci dati u tablici (dužina puta, vrijeme pješačenja, potrošak energije...) odnose se samo na put do odredišta dotične hodočasničke dionice. Svi tragovi na ovoj stranici slijede u najvećoj mogućoj mjeri označene hodočasničke staze.

Zahtjevnost je skalirana od Lagane do Ekstremno teške. Između ovih krajnosti, nalaze se subjektivne ocjene zahtjevnosti kako slijedi: Teža, Srednje teška i Jako teška;

Atraktivnost je ocijenjena prema doživljaju hodočasnika koji je prolazio dotičnu hodočasničku dionicu i u principu je subjektivna ocjene. Tu se očekuje i vaš doprinos da svojim komentarima doprinesete objektivnosti ocjene;

Markacije: Sve hodočasničke staze koje su opisane imaju nekakvu markaciju, koja je skalirana od loše do izvrsne. I ovo je subjektivna ocjena, pa vas i ovdje molimo za komentar ili sugestiju.

Ako ste bili na jednom od opisanih hodočašća te ako na terenu nije situacija ista kao što je opisano, molimo vas da svojim komentarom pomognete svima onima koji će eventualno koristiti tu informaciju.