Finisterre (galicijski:  Fisterra) je bio kraj poznatog svijeta dok se Columbus  nije umiješao i to promjenio svojim otkrićem Amerike. Ovo mjesto je također bilo krajnje odredište mnogih hodočasnika koji su hodočastili  u Santiago de Compostela u prošlim stoljećima.

Slavni Svjetionik na kraju svijeta, Faro de Fisterra, najpoznatija je  znamenitost u cijeloj Galiciji. Svjetionik je izgrađen 1853. godine, a za vedara dan vidi se do 30 km s mora. Sjeverozapadna obala Galicije je kamenita, oštra i podmukla. Zbog te svoje negostoljubivosti dobila je ime Obala smrti (Costa da Morte). Brojni brodovi, od antičkih vremena do danas, na ovom dijelu obale, našli su svoj nesretan kraj.

Kada kao hodočasnik dođete ovdje, preplave vas emocije i zhvaljujete se Bogu što ste živi i zdravi priveli kraju vaš hodočasnički put. Svaki hodočasnik zna da kada jednom počne hodati Camino, da to putovanje nikad ne završava. Camino se naseli u vas i nosite ga kroz cijeli život. Poseban ushit u srcu osjeti se upravo na ovom mjestu, na „kraju svijeta“, ispod svjetionika u Cape Finisterre.

U kamenom podu ispod svjetionika, napravljena je rupa u kojoj hodočasnici spaljuju dio svoje odjeće. Taj ritual simbolizira kraj Camina i početak novog života. Neki hodočasnici napišu svoje zavjetne poruke i na kraju ih ovdje spale kao čin pokajanja za sve svoje grijehe. Pored spomenute ritualne jame, napravljen je brončani spomenik cipeli, koji također simbolizira kraj ovog hodočasničkog puta.

Uz spomenik cipeli tu je i križ ispod kojeg hodočasnici ostavljaju kamenčiće koji simboliziraju oslobađanje od duševnog tereta kojeg svatko nosi u sebi.  Hodočasnici upražnjavaju ovaj ritual na cijelom Camino putu, kod svih usputnih križeva. Neki hodočasnici na kamenju ostavljaju i osobne poruke u kojima se zahvaljuju Bogu za preobrazbu koju doživljavaju na svom hodočasničkom putu. Te poruke su u stvari životne lekcije koje je hodočasnik naučio na ovom hodočašću. Većina pisanih poruka govori o napuštanju načina života u prošlosti, i veselju i radosti koji vode prema novom početku. Bez obzira na razloge, ovaj čin je jako osoban i duboko smislen. Uz spomenute spomenike, tu je još jedan posvećen dupinima, brončani dupin. Njih se često može vidjeti s ove pozicije a ovaj kip simbolizira važnost tih doista nevjerojatnih i divnih stvorenja u vodama Cabo Fisterra.

Razna su objašnjenja kako je došlo do nastavka hodočasničkog puta od Santiaga de Compostele doFinisterre i nakon toga nastavak prema sjeveru do obale Santuario de Nuestra Señora de la Barca u gradiću  Muxía, što je 29 dodatnih kilomatara od „kraja svijeta“. Najvjerojatnije objašnjenje je ono koje govori o posjeti kraju poznatog svijeta, spaljivanju dijela odjeće kao simbolu pročišćenja i nakon toga nastavku do svetišta Blažene Djevice Marije u mjestu Muxía. Obzirom da je ovo svetište posvećeno brodu (Barci), a prema legendi tu su pronađeni posmrtni ostaci Svetog Jakova.

Hodočasnički put počinje od katedrale u Santiagu de Composteli i vodi u kroz planine preko Negreira , CEE i Corcubión u luku Finisterre, a zatim do svjetionika (89 km). To je moguće hodati to u dva do tri dana, a četvrti dodatni dan produžetak do Muxía. Od Finisterre hodočasnici nastavljaju  izravno na sjever doMuxíae (29 km). Dugo očekivani most preko Río Castro na Lires je sada otvoren, tako da je 4 km duga zaobilaznica, u slučaju visoke vode u rijeci, sada nepotrebna.

Uobičajene markacijske oznake na Camino Frances su žute jakobove kapice na kamenim stupovima i žute strelice koje označavaju smjer kuda treba ići. Na ovom dijelu hodočašća ima promjena. Naime, markacijske oznake na kamenim stupovima su žuto-plave, a to su boje Vijeća Europe. Zraci na ovim markacijskim oznakama pokazuju smjer kojim treba nastaviti hodočašće. Na nekima od kamenih stupova iskazan je preostali dio puta do Finisterre a nakon nje do Muxíe.

Područje kroz koje vodi Camino ruta je brežuljkasto, pa ima puno penjanja i spuštanja. Većim dijelom staza vodi kroz hladovinu, pretežno eukaliptusa. Dobar dio Camino rute vodi po šumskim, blatnjavim putevima, pa to, ako pada kiša, čini dodatnu nelagodu. Nastavak Camino rute za Muxíu je mirnili, bez puno gore-dolje hodanja, i bez blatnjavih puteva. Najbolje vrijeme za ovaj dio hodočašća je od svibnja do rujna, jer su tada rijeđe kiše u Galiciji a duži je i svijetli dio dana.

Posebnosti ovog dijela Camino rute je da na njoj ima puno manje hodočasnika i nema velike gužve u smještajnim kapacitetima.  Samo vrlo mali dio hodočasnika koji hodočaste u Santiago de Compostelu, nastavlja dalje do Finisterre („Kraja svijeta“). Ipak, broj onih koji nastavljaju svoje hodočašće iz godine u godinu je sve veći.

Na kraju ovog dijela hodočašća, u Albergue, u Finisterre, dobije se potvrda „Fisterrana“ kojom se potvrđuje da ste prošli put od Santiaga de Compostele do Finisterre. Žigove treba uzeti u Alberguima na ovom dijelu hodočašća u kojima se uzima prenoćište. Za one hodočasnike koji nastavljaju hodočašće do mjesta Muxía, certifikat da su prošli ovaj dio puta mogu dobiti u turističkom uredu ovog gradića. U hodočasničkom uredu, (Oficina del Peregrino) u Santiagu de Composteli, može se dobiti kredencijal za ovaj dio hodočašća.

Statistika i pregled hodočašća

Vrijeme trajanja:

25 h 40 min

Visina polazišta:

268 m

Visina odredišta:

10 m

Minimalna visina:

1 m

Maksimalna visina:

432 m

Uk. vis. raz. uspona:

3778 m

Uk. vis. raz. silaska:

4036 m

Ukupna duljina:

122.9 km

Prosječni nagib:

6 %

Utrošak energije:

54208 kcal

Zahtjevnost:

Srednje teška

Markacija hodočašća:

Dobra

Visinski graf hodočašća
Graf puta hodočašća

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli hodočašće

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila

Dionice ovog hodočašća

Naziv dioniceAtraktivnost
Santiago de Compostela – Negreira
Filled star icon
Filled star icon
Filled star icon
Filled star icon
Unfilled star icon
Negreira - Olveiroa
Filled star icon
Filled star icon
Filled star icon
Filled star icon
Unfilled star icon
Olveiroa-Faro de Fisterra-Finisterre
Filled star icon
Filled star icon
Filled star icon
Filled star icon
Unfilled star icon
Fisterra – Muxía
Filled star icon
Filled star icon
Filled star icon
Filled star icon
Unfilled star icon

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovo hodočašće.