Via de la Plata najduža je hodočasnička ruta u Španjolskoj, počevši od Sevilje u Andaluziji, a vodi na sjever kroz pokrajine Extremadura i Castilla y Leon do Salamanca i Zamora.

Iako Via de la Plata (Srebrna ruta) prati stari rimski put prema rudnicima na sjeveru Španjolske, njeno ime nema nikakve veze sa srebrom. Naziv je najvjerojatnije izveden od latinske riječi „platea“ što znači široka cesta ili „Lapidata“ što znači kamena cesta. Drugo moguće podrijetlo je arapska riječ Balatta što znači cesta.

Ova hodočasnička ruta je se koristila za hodočašće i tijekom maurske okupacije od 10. do 12. stoljeća. U to vrijeme su zvona iz katedrale Santiago de Compostela preseljena u džamiju u Cordobi, da bi se nazad vratila u 13. stoljeću. U kasnijim stoljećima sve je manje hodočasnika koristilo ovu rutu sve do njezinog oživljavanja u 1980-ima. Danas oko 3,5% hodočasnika prolazi Via de la Platu, dok je Camino Frances i dalje najpopularni.

Iako Via de la Plata nema puno hodočasnika, jako je dobro označena, van većih gradova. Hodočasnička ruta je mješavina uskih pješačkih putova do asfaltiranih cesta. Nema puno brežuljkastih terena i sveukupno je lakše proći Via de la Platu  od nego Camino Frances. Iako je Španjolska općenito planinska zemlja, Via de la Plata slijedi najlakši mogući način zaobilaska planinaskih dijelova što čini ovu rutu puno lakšom za savladavanje.

Prolazak kroz veće gradove na ovom hodočasničkom putu može biti dosta težak jer hodočasnička staza nije dobro označena, ali mještani i turistički uredi rado će vam pomoći ako nemate navigacijski uređaj. U nekim dijelovima Extremadure pješačit ćete na desetke kilometara bez prolaska kroz bilo koje naselje, pa to treba uzeti u obzir i sve potrebno ponijeti sa sobom.

Tijekom ranog proljeća, na ovoj hodočasničkoj ruti, vjerojatnost da ćete se susresti sa zasnježenim vrhovima je velika. U to vrijeme kiša na ovom području je dosta učestala pa treba računati na dosta blatnih putova. Ovdje se opisuje hodočašće koje je započelo sredinom travnja i u 28 dionica stiglo do Santiaga de Compostele.

Nakon Zamore, kada se dođe do gradića Granja de Moreruela, hodočasnik se mora odlučiti - hoće li nastaviti Via Via la Plata istim sjevernim smjerom do Astorge, a zatim se priključiti na Camino Francés za nastavak do Santiaga, ili ići izravno do Santiaga po hodočasničkoj ruti koja je poznata kao galicijska varijanta ili Camino Sanbrés,  koja skreće na sjeverozapad i prolazi Ourenseom do Santiaga. Obje rute su u dužini od oko 1.000 km. U usporedbi s Camino Francés, Via de la Plata ima vrlo malo hodočasnika, ali još uvijek ima dobru mrežu hodočasničkih svratišta, iako na nekim dionicama u razmaku od 30-tak kilometara, nema nikakvog snabdjevanja.

Vía de la Plata također prolazi kroz niz znamenitih rimskih ruševina, povijesnih i živahnih gradova, poput andaluzijske prijestolnice, Seville i UNESCO-ve baštine Méride, Cáceresa ili Salamance. Južni put odlična je prilika za hodočasnike da otkriju nevjerojatna mjesta poput ruševina Augusta Emerita ili da uživaju u pršutu Iberico.

Kako doći do početne točke?

Sevilla je glavno polazište za Vía de la Plata, grad koji je dobro povezan s ostatkom Španjolske:

Kako vlakom doći do Seville: Željeznička stanica Santa Justa glavni je čvor u Sevilli. Nalazi se u gradu Avenida de Kansas (+34 954 540 202). Možete odabrati AVE, brzi vlak iz Madrida ili bilo koji drugi vlakovi s drugih odredišta.

Kako doći autobusom do Seville: Postoje dvije autobusne stanice u Sevilli: jedna na Plaza de Armas (Av. Del Cristo de la Expiración s/n. Tel: +34 954 908 040) i druga kod el Prado (C / Manuel Vázquez Segastizábal s/n. Tel: +34 954 417 111). Postoje treneri s različitih španjolskih odredišta kojima upravljaju Damas , Alsa , Casal , Socibus ili Comes .

Kako doći automobilom do Seville: Ovisno o tome odakle dolazite, do Seville možete doći s različitih pristupnih putova:

Asturija, Kastilja i Leon, Mérida i Portugal: N-630.

Madrid i Córdoba: N-IV (E5)

Huelva i Portugal: Autovía A-49 (besplatno)

Málaga, Granada, Almería i Murcia: A-92 (naplatna cesta)

Kako avionom doći do Seville: Zračna luka Seville, San Pablo, nalazi se na naplatnoj autocesti A-4. Iz ove zračne luke ima 36 domaćih i međunarodnih letova prema raznim destinacijama. Pojedinosti potražite na Aeni. Sa aerodroma do grada može se doći taksijem, to traje 15 minuta i košta oko 15 do 22 Eura. Iz zračne luke Seville vozi i gradski autobus. Putovanje traje pola sata, a karte košta 4 eura.

Statistika i pregled hodočašća

Vrijeme trajanja:

328 h 41 min

Visina polazišta:

13 m

Visina odredišta:

253 m

Minimalna visina:

10 m

Maksimalna visina:

1357 m

Uk. vis. raz. uspona:

16579 m

Uk. vis. raz. silaska:

16338 m

Ukupna duljina:

995.8 km

Prosječni nagib:

3 %

Utrošak energije:

104966 kcal

Zahtjevnost:

Ekstremno teška

Markacija hodočašća:

Dobra

Visinski graf hodočašća
Graf puta hodočašća

Preuzmi GPS trag

Samo prijavljeni korisnici mogu preuzeti GPS trag.

Dijeli hodočašće

Podijeli na FacebookuPodijeli na PinterestuPodijeli putem e-maila

Dionice ovog hodočašća

Naziv dioniceAtraktivnost
01 Dionica Sevilja-Castilblanco de Los Arroyos (41,3 km)
Filled star icon
Filled star icon
Filled star icon
Unfilled star icon
Unfilled star icon

Komentari korisnika

Trenutno ne postoji ni jedan komentar za ovo hodočašće.