Francuska je prihvatila kršćanstvo odmah početkom novog vijeka, i kroz svoje vjekovno življenje vjere, postala je i zemlja niza velikih vjerskih svetišta koja privlače hodočasnike iz cijelog svijeta. Većina tih hodočasničkih posjeta obavlja se nekim organiziranim hodočasničkim turama koje ne uključuju višednevna pješačenja. Za takav oblik hodočašća treba imati prihvatljivu hodočasničku infrastrukturu, koja osigurava označene pješačke putove i dostatnu i cjenovno prihvatljivu ponudu hrane i smještaja. Francuska je rijetka zemlja koja ima označene sve pješačke i biciklističke rute, pa je s te strane kroz nju dosta jednostavno kretanje. Grubi pregled poznatijih francuskih svetišta daje se u nastavku.

Paris, Monmartre, Bazilika Srca Isusova (Sacre Coeur); Lisieux, svetiše Sv. Male Terezije; Nevers, Sv. Bernardice Lourdske, (Bernadette Soubirous); Paray le Moniala, hodočasničko mjesto kojeg godišnje posjeti oko 300.000 ljudi. Grad je postao poznat u 17. st. zahvaljujući mladoj djevojci, poslije redovnici Margareti Mariji Alacoque, kojoj se ukazao Isus s porukama “Pogledaj Srce koje je toliko ljubilo svijet” i “Dođite k meni svi vi koji ste umorni i opterećeni”. Poruke sa ukazanjima dalje je širio isusovac Claudeu La Colombier. Hodočasnici posjećuju: Kapelu Ukazanja, Baziliku Srca Isusova, Kapelu Claudea La Colombière, Kapelu sv. Ivana;  Arsa koji je poznat po sv. Ivanu Vianneyu (1786.-1859.), odnosno „svetom župniku arškom“, u kojem se nalazi Bazilika, Kuća svetog Župnika (Maison du Saint Cure), Kapela Srca (Capelle du Coeur), Kuća svetog Ivana (Maison St Jean); Opatija La Celle-Roubaud datira iz jedanaestog stoljeća, i u njoj se rodila sveta Roseline, koja je bila kći grofa Arnaud de Villeneuve, koji je bio vladar ovoga kraja i zaštitnik siromašnih. Na ovoj opatiji je izgrađena i kapela svete Ružice (Chapelle Sainte Roseline), u kojoj se nalaze njene relikvije od 1329. godine, koja je se kroz stoljeća prometnula u mjesto hodočašća i molitve;  Sveta Germaine Cousin, francuska pastirica, rođena je 1579. u Pibracu .... itd.

Na kraju treba istaknuti najpoznatije francusko nacionalno svetište Lurdes.

Svetište Lourdes razvilo se u vodeću destinaciju vjerskog turizma temeljem predaje o ukazanjima Blažene Djevice Marije djevojčici Bernadetti Soubirous 1858. godine. Gradić Lourdes u podnožju Pirineja broji oko 17.000 stanovnika i više od 400 hotela za prihvat oko šest milijuna hodočasnika godišnje, pa je i po turističkom kapacitetu svojevrsni francuski, ali i svjetski fenomen. Tome pridonosi uvjerenje hodočasnika da se u Lourdesu, puno više nego u drugim marijanskim svetištima, događaju čudesna ozdravljenja bolesnih vjernika.

Vjeruje se da je Blažena Djevica Marija posjetila Bernadettu 18 puta u špilji Massabielle. Ukazanja je 1862. godine potvrdila Sveta stolica, a Bernadettu je beatificirao Papa Pio XI. 1933. godine. Špilja se danas smatra jednim od najsvetijih lokaliteta u kršćanskom svijetu, a vjernici satima čekaju na kupanje u 'svetoj vodi', koja se pod špiljom skuplja u bazene. Najprodavaniji predmet u Louvreu navodno je kanistar za vodu, a u mnoštvu uobičajenih katoličkih suvenira odskače i boca u obliku Djevice Marije.

Hodočašća u Lourdesu obično uključuju sudjelovanje u križnom putu na brdu Kalvarija, večernjoj procesiji s tisućama svijeća i tzv. bolesničkoj procesiji, pozdrav Gospi pred špiljom ukazanja, razgledavanje bazilike Bezgrješnog Začeća i Bazilike svete krunice, posjet rodnoj kući Brenadette Soubirous i kupanje u lurdskoj vodi.“ (Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia)

Svetišta ove države