Najpoznatija hodočasnička mjesta u hrvatskoj povezuju se sa Blaženom Djevicom Marijom i Svetim Josipom koji je zaštitnik hrvatskog naroda. U hrvatskoj je razvijeno jednodnevno pješačko hodočašće a najpoznatija mjesta hodočašćenja su Marija Bistrica i Sinj.

Gotovo kroz cijelu sjevero-zapadnu hrvatsku postoje smjerokazi i putokazi „Marijanskog hodočasničkog puta“ do svetišta Majke Božje u Marija Bistrici. Također, uz ovaj hodočasnički puta, označena je i onaj koji vogi iz Rame-Šćit do svetišta Majke Božje u Sinju a nakon njega i do svetišta Majke Božje u Solinu.

U posljednje vrijeme postoji inicijativa da se označi „Hrvatski Marijanski Hodočasnički Put“ koji započinje u svetištu Majke Božje u Aljmašu i završava u Dubrovniku na Srđu kod Križa.

Osnovni problem hodočasnika i hodočasničkih putova uz kvalitetno markiranje puta je mogućnost cjenovno prihvatljive hodočasničke smještajne infrastrukture, što je za sada u hrvatskoj u povojima. Iz tih razloga hodočasnička pješačenja obično taraju jedan dan.

Najznačajnija Marijanska svetišta u krvatkoj su: Aljmaš, Marija Bistrica, Trsat, Krasno, Solin i Sinj. Najveće svetište svetom Josipu je u Karlovcu. Hrvatski Marijanski Hodočasnički Put povezuje sva ova svetišta i nadajmo se da će zaživjeti u hrvatskon narodu i šire kod štovatelja Majke Božje u cijelom svijetu.