Portugal je prihvatio kršćanstvo u njegovim početcima, pa ima niz svetišta koja su postala zanimljiva hodočasnicima, a među njma se posebno ističu dva: Bom Jesus do Monte i Fatima.

Bom Jesus do Monte, Najveće vjersko svetište u Portugalu, nalazi se na šumovitoj padini šest kilometara istočno od Brage i jedno je od najvažnijih hodočasničkih mjesta u zemlji. Ovaj spektakularni kompleks sastoji se od monumentalnog baroknoga Escadarija (stubište) i crkve Bom Isusa, u kojem se nalaze i nekoliko kapelica ukrašenih skulpturiranim prizorima iz Kristove muke.

„Marijansko svetište Fatima u istoimenom portugalskom gradiću sastoji se od nekoliko impozantnih sakralnih objekata podignutih na području Cova da Iria, gdje se Blažena Djevica Marija iznad hrasta crnike navodno ukazala malim pastirima Luciji, Franciscu i Jacinti ratne 1917. godine.

Vjeruje se da je Gospa u ukupno šest ukazanja tijekom pola godine zatražila, između ostalog, da se na tom mjestu podigne kapelica i da se Rusija posveti Njenom Prečistom Srcu, preporučila svakodnevnu molitvu krunice, te navijestila Drugi svjetski rat, širenje komunizma, glad, progonstvo Crkve i pape, ali i nadu mira koji se postiže molitvom, pokorom, pobožnošću i povjerenjem. Nakon posljednjeg ukazanja, navodno se pojavilo Čudo Sunca. 'Poput velike vatrene kugle Sunce se kretalo strelovitom brzinom, okretalo se oko svoje osi. Prelijevali su se svjetlucavi tonovi i mnogo raznih boja. Trajalo je oko 10 minuta, vidjelo se i s udaljenosti od 40 km. Sunce se nakon toga vratilo na isto mjesto i nastavilo uobičajeno sjati', prenose mnogi crkveni izvori i mediji, uz dodatak da je to čudo vidjelo od 50.000 do 70.000 ljudi.

Negdašnja livada pretvorena je u trg s kolonadama i dvije sakralne građevine: na jednom kraju strši bazilika Gospe Fatimske, a na drugom prostrla se bazilika Najsvetijeg Trojstva, u koju može stati više od 10.000 ljudi. Na mjestu ukazanja niknuo je mramorni stup sa spomenikom Blaženoj Djevici Mariji, u čiju krunu je ugrađen metak kojim je atentator 1981. godine ranio papu Ivana Pavla II.“ (Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia)

Svetišta ove države