Italija obiluje hodočasničkim mjestima koja su mamac za vjernike hodočasnike, koji dolaze do njih pješačeći jedno ili višednevno ili vozeći se nekim od prijevoznih sredstava. Procjenjuje se da Italija ubere godišnje više od 5 mulijardi Eura od hodočasničkog turizma. Hodočašće u Italiju nije odvija se cijele godine i nije sezonskog karaktera.

U nastavku se daju najznačajnija od mnogobrojnih talijanskih svetišta koja pohode hodočasnici tijekom cijele godine:

Padova – Bazilika sv. Ante padovanskog i svetište sv. Leopolda Mandića.

Svetištu sv. Pia iz Pietrelcine. U njemu se moli pobožnost križnog puta na otvorenom, dok se u samostanskom muzeju kapucina čuvaju predmeti koji su povezani uz život sv. Pia, kao i raspelo s kojeg mu je Raspeti darovao stigme.

Foggio - Svetište Okrunjene Gospe je najveće Marijansko svetište južne Italije. Prema tumačenju, Gospa se ukazala pastirima i zamolila da na tom mjestu izgrade crkvu i obećala milost svakome tko će se moliti pred njezinim kipom.

San Giovanni Rotondo - Najveća znamenitost grada je kružna (rotonda) crkvica San Giovanni, izgrađena na mjestu antičkog hrama, po kojoj je mjesto i dobilo ime.

Najpoznatije mjesto ukazanja Arhanđela Mihaela je ono na brdu Gargano u mjestu koje sada nosi naziv – Monte san Angelo, odnosno Brdo svetog anđela. Jedno je od najznačajnijih hodočasničkih mjesta u Evropi. Špilja koja odiše svetošću i strahopoštovanjem nalazi se na jugoistoku Italije, na padinama brda Gargano gdje se sveti Mihael ukazao ukupno četiri puta.

Manopello - Veronikin rubac (lat. Sudarium) je katolička relikvija. Prema katoličkoj tradiciji, Isus je obrisao lice u rubac, koji mu je pružila pobožna žena Veronika, za vrijeme Križnog puta.

Sveta Veronika iz Jeruzalema srela je Isusa duž Križnog puta (lat. Via Dolorosa) na putu prema Kalvariji. Kada je zastala obrisati krv i znoj s njegova lica sa svojim rupcem, Isusova slika, odraz njegova lica ostao je utisnut na platnu.

Događaj je obilježen kao šesta postaja Križnoga puta. Prema nekim verzijama, Veronika je kasnije otputovala u Rim predstaviti rubac rimskom caru Tiberiju. Prema legendi, rubac posjeduje čudesne osobine: gašenja žeđi, liječenja sljepoće, pa ponekad čak i podizanja mrtvih.

Loreto se smjestio na blagoj uzvisini ponad desne obale rijeke Musone, u priobalju Jadranskog mora. Okružen seoskim gospodarstvima i maslinicima.

Jezgra je razvoja bazilika Svetišta Svete kućice koja je, kako kaže legenda, ugostila poznatu kuću Isusova rođenja. Predaja govori da je u noći 10. prosinca 1294. na obale Italije, na krilima anđela, iz Palestine donesena Sveta kućica iz Nazareta.

U kršćanstvu se vjeruje kako je u ovoj kući živjela Marija, Isusova majka. U toj kući je rođena i doživjela susret s anđelom Gabrijelom, koji joj je navijestio da će začeti Isusa po Duhu Svetome. Nakon Isusova uzašašća na nebo, apostoli su kuću pretvorili u crkvu.

Prema legendi, kuća je premještena iz Nazareta nakon što su muslimani osvojili područje oko Nazareta. Nakon što je proputovala Dalmaciju, tri se godine nalazila na Trsatu -Rijeka, da bi je jedne noći prenijeli u Loreto.

Asiz - franjevačka bazilika sv. Marije Anđeoske ili Porcijunkula unutar koje se nalazi mala crkvica iz Franjina doba. Pape Pio V. i Pio X. podižu tu baziliku na čast papinske bazilike nazivajući je "Majka i Glava Svih crkava Franjevačkog reda". Sv. Franjo je izmolio porcijunkulski oprost 1216. godine, što je prošireno na sve crkve Franjevačkog reda.

Asiz - bazilika sv. Klare.

Asiz - bazilika svetog Franje Asiškog. Izvorna je to crkva katoličkog reda male braće, pa stoga i jedno od najvažnijih kršćanskih hodočasničkih mjesta u Italiji. Bazilika se sastoji od dvije crkve, poznate kao Gornja i Donja crkva i kripte u kojima se nalaze ostaci sveca.

Rim - bazilika sv. Pavla izvan zidina. Druga bazilika po veličini nakon bazilike sv. Petra u Vatikanu i jedna od četiri bazilike u vlasništvu Svete Stolice. Pogled na tu velebnu građevinu u svakome izazove osjećaj divljenja.

Vatikan – Bazlika sv. Petra. Bazilika očarava svojim velebnim izdanjem i raskoši koju nudi svakom posjetiocu. Krenuli smo ispod bazilike gdje se nalaze grobovi Petrovih nasljednika, pa i samog Petra. Velika je to čast koju Bog daje hodočasnicima da mogu stojati kraj njihovih grobova te im uputiti svoje molitve i utjecati se na njihov zagovor.

Kao najveće svetište kršćanskog svijeta uz Jeruzalem je Vatikan. Zbog toga da mu se da poseban značaj u ovom površnom pregledu se daje posljednji.