Vatikan je jedan od najposjećenijih mjesta katoličkih vjernika, upravo zato što je to središte Katoličke crkve.

Ovaj Sveti grad smješten je u Vatikanskom brežuljku a okružen je zidinama koje označavaju njezin granični prijelaz sa Italijom. Sveta Stolica je upravno tijelo Katoličke crkve, koji se sastoji od pape i Rimske kurije. Svake godine Vatikan posjeti i više od sto milijuna vjernika, koji dolaze ne bi li vidjeli Svetog Oca.

No da li znamo sve one male tajne koje ova država sakriva u sebi. Vatikan je najmanja država na svijetu, koje se proteže na 0,44 km2 a u njoj živi oko 800 stanovnika, koji su svi Katolici. Ima svoju policiju, najstariju vojsku – Švicarsku gardu, banku, poglavara i najmanju željeznicu na svijetu. Unutra Vatikana se mogu vidjeti najznačajnije katoličke arhitektonske znamenitosti.

Via della Conciliazione – Ulica pomirenja – Ovu ulicu sagradio je Mussolini u čast pomirenja Italije i Vatikana, a proteže se od rijeke Tiber i Anđeoske palače pa sve do Trga svetog Petra.

Piazza San Pietro – Trg svetog Petra – jedino mjesto gdje možete ući bez ikakve kontrole. Trg je okružen kolonadama sa stupova poredanim u četiri reda a na kolonadama se nalaze kipove mnogobrojnih kršćanskih svetaca. Trg se nalazi ispred Bazilike Svetog Petra, kojim dominira obelisk s čije lijeve i desne strane se nalaze fontane. Trg je u projektirao Gian Lorenzo Bernini od 1656. do 1667.

Bazilika svetog Petra – jedna je od četiri papinske bazilike u Rimu. U Baziliku ulazite s Trga svetog Petra, a najvažnija vrata su Sveta vrata, koje papa otvara samo za vrijeme Svete godine. U Bazilici se nalaze mnogobrojne znamenitosti od koje su najpoznatije Michelangelova Pieta i grob svetog Petra. Osim što je jedna je od najsvetijih mjesta kršćanstva ona je ujedno i najveća crkva na svijetu. U Bazilici možete pronaći i ispovjedaonicu u kojoj se možete ispovijedati čak i na hrvatskom jeziku.

Kupola bazilike svetog Petra – jedan od najveličanstvenijih dijelova bazilike koju je sagradio Michelangelo Buonarroti. Uzdiže se na 120 metara koja uključuje mnogobrojna umjetnička djela. S kupole je veličanstveni i panoramski pogled na cijeli Vatikan i Rim, koji će Vas oduševiti.